Ekonomi

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Trabzon, İpekyolu üzerinde bölgesel bir idari merkezdi. Bu kimliğiyle kent, Karadeniz Bölgesi için önemli bir ticaret konumundaydı.
Ancak Dernekpazarı’ndan ana merkezlere ve Anadolu’nun içlerine doğru yol bağlantısı ya hiç olmadığı yada yetersiz olduğu için Osmanlı Döneminde de, sonraki ticaret çok az gelişmiştir. Güneyden dağlarla sınırlanmış coğrafi yapısıyla transit geçidi olmayan kapalı bir dünya içinde sıkışıp kalmış olan Dernekpazarı İlçesinin insanları bu alanda da dışarıya (Yurt içi ve yurt dışı) göçmek zorunda kalmıştır. Bugün de büyük illerde değişik alanlarda yükselen yöremizden çıkmış birçok ticaret adamları vardır. Dernekpazarlı girişimciler ticari zeka, ahlak, beceri ve gayretlerini başarılı bir şekilde kanıtlamışlardır. Bölgede çok zayıf olan ticaret birer tarım ürünü olan fındık ve çaya bağlıdır. İlçemizde bu tarım ürünlerini işleyen bir sanayi tesisi yoktur. En yakın çay fabrikası Cumapazarı’da, Fiskobirliğin ise Sürmene İlçesinde alım yeri bulunmaktadır.

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK

BİTKİSEL ÜRETİM